2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00261

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00261 Pályázat


ÚJ IPARI HANGTOMPÍTÓ KIFEJLESZTÉSE, EGYEDI MŰSZAKI FELMÉRÉSEKEN ALAPULÓ KONSTRUKCIÓ KUTATÁSFEJELESZTÉSÉVEL

Vértes Industry Product Kft. 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00261 azonosító számon pályázatot nyújtott be. Az „Új ipari hangtompító berendezés kifejlesztése, egyedi műszaki felméréseken alapuló konstrukció kutatás fejlesztésével” című projektünket a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI) konstrukció keretében valósítjuk meg.

A projektünk célja olyan hangtompító kialakítása, mely a bejövő és kimenő zajszint különbséget nagymértékben csökkenteni tudja. Kis méretű és jó mérethatékonyságú, kompakt kivitel. Kevésszámú, könnyen gyártható alkatrész és részegységből áll, alacsony gyártási költségekkel. Felhasználói oldalon alacsony karbantartási igénye és fenntartási költsége van. Kedvező ár/érték arányú. A feltételezéseink szerinti a célkitűzések eléréséhez a saját koncepción alapuló elvi konstrukció alapulvételével végezzük a kutatás-fejlesztést. A szakterület sajátossága, hogy nem állnak rendelkezésre célirányos informatikai eszközök a fejlesztési feladatok (pl. modellezés) teljeskörű támogatására, ezért jelentős számú tesztelésiváltozatot kell létrehozni fizikai formába, hogy a fejlesztéshez szükséges mérések és elemzések elvégezhetők legyenek. A berendezés újszerűségét műszakitechnikai szempontból a technika állásában egyedi, kifejezetten a projekt során kifejlesztésre kerülő műszaki megoldások képezik. A projekt szerinti fejlesztés kísérleti fejlesztés, amely azonban a berendezés közvetlenül gyártásba (hasznosításba vihető) kiviteli alakjának létrehozásával zárul. A fejlesztés befejezését követően a társaság azonnal meg kívánja kezdeni az eredmények hasznosítását. A kifejlesztésre kerülő berendezés kompakt megoldásai, kedvező ár/érték aránya, alacsony karbantartási és fenntartási igénye ugyanis lehetővé teszi olyan zajcsillapítást igénylő területeken való alkalmazását is, ahol megfelelő megoldások hiányában eddig nem alkalmaztak hasonlóan hatékonyhangatompítási berendezéseket.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 151 000 553 Ft támogatással járul hozzá a fejlesztéshez, melynek összköltsége 249 467 589 Ft.

A konstrukció keretében támogatott projekt várhatóan 2023. második felében befejeződik.

2