2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00261

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00261 Pályázat


ÚJ IPARI HANGTOMPÍTÓ KIFEJLESZTÉSE, EGYEDI MŰSZAKI FELMÉRÉSEKEN ALAPULÓ KONSTRUKCIÓ KUTATÁSFEJELESZTÉSÉVEL

Vértes Industry Product Kft. 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00261 azonosító számon pályázatot nyújtott be. Az „Új ipari hangtompító berendezés kifejlesztése, egyedi műszaki felméréseken alapuló konstrukció kutatás fejlesztésével” című projektünket a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI) konstrukció keretében valósította meg.

A projekt eredményeként, egy olyan ipari hangtompító valósult meg, mely a bejövő és kimenő zajszint különbséget nagymértékben csökkenteni tudja. Kis méretű és jó mérethatékonyságú, kompakt kivitel. Kevésszámú, könnyen gyártható alkatrész és részegységből áll, alacsony gyártási költségekkel. Felhasználói oldalon alacsony karbantartási igénye és fenntartási költsége van. Kedvező ár/érték arányú. Az eredmény eléréséhez a saját koncepción alapuló elvi konstrukció alapulvételével végezte a kutatás-fejlesztést. A szakterület sajátossága, hogy nem álltak rendelkezésre célirányos informatikai eszközök a fejlesztési feladatok (pl. modellezés) teljeskörű támogatására, ezért jelentős számú tesztelésiváltozatot kellett létrehozni fizikai formába, így a fejlesztéshez szükséges mérések és elemzések elvégezhetők lettek. A berendezés újszerűségét műszakitechnikai szempontból a technika állásában egyedi, kifejezetten a projekt során kifejlesztésre kerülő műszaki megoldások képezik. A projekt szerinti fejlesztés kísérleti fejlesztés, amely a berendezés közvetlenül gyártásba (hasznosításba vihető) kiviteli alakjának létrehozásával zárult. A fejlesztés befejezésével a társaság azonnal megkezdte az eredmények hasznosítását. A kifejlesztésre került berendezés kompakt megoldásai, kedvező ár/érték aránya, alacsony karbantartási és fenntartási igénye ugyanis lehetővé teszi olyan zajcsillapítást igénylő területeken való alkalmazását is, ahol megfelelő megoldások hiányában eddig nem alkalmaztak hasonlóan hatékonyhangatompítási berendezéseket.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 151 000 553 Ft támogatással járult hozzá a fejlesztéshez, melynek összköltsége 249 467 589 Ft.

A konstrukció keretében támogatott projekt 2023. szeptember közepén befejeződött.

2