2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00261

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00261 Pályázat


ÚJ IPARI HANGTOMPÍTÓ KIFEJLESZTÉSE, EGYEDI MŰSZAKI FELMÉRÉSEKEN ALAPULÓ KONSTRUKCIÓ KUTATÁSFEJELESZTÉSÉVEL

Vértes Industry Product Kft. 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00261 azonosító számon pályázatot nyújtott be. Az „Új ipari hangtompító berendezés kifejlesztése, egyedi műszaki felméréseken alapuló konstrukció kutatás fejlesztésével” című projektünket a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI) konstrukció keretében valósítjuk meg

A projektünk célja olyan hangtompító kialakítása, mely négyszeres hangtompítási teljesítményű (bejövő és kimenő zajszint különbsége), kimeneti oldalon 20 dB alatti zaj- szinttel. Kis méretű és jó mérethatékonyságú, kompakt kivitel. Kevésszámú, könnyen gyártható alkatrész és részegységből áll, alacsony gyártási költségekkel. Felhasználói oldalon alacsony karbantartási igénye és fenntartási költsége van. Kedvező ár/érték arányú. A feltételezéseink szerinti a célkitűzések eléréséhez a saját koncepción alapuló elvi konstrukció alapulvételével végezzük a kutatás-fejlesztést. A szakterület sajátossága, hogy nem állnak rendelkezésre célirányos informatikai eszközök a fejlesztési feladatok (pl. modellezés) teljeskörű támogatására, ezért jelentős számú tesztelésiváltozatot kell létrehozni fizikai formába, hogy a fejlesztéshez szükséges mérések és elemzések elvégezhetők legyenek. A berendezés újszerűségét műszakitechnikai szempontból a technika állásában egyedi, kifejezetten a projekt során kifejlesztésre kerülő műszaki megoldások képezik. A projekt szerinti fejlesztés kísérleti fejlesztés, amely azonban a berendezés közvetlenül gyártásba (hasznosításba vihető) kiviteli alakjának létrehozásával zárul. A fejlesztés befejezését követően a társaság azonnal meg kívánja kezdeni az eredmények hasznosítását. A kifejlesztésre kerülő berendezés kompakt megoldásai, kedvező ár/érték aránya, alacsony karbantartási és fenntartási igénye ugyanis lehetővé teszi olyan zajcsillapítást igénylő területeken való alkalmazását is, ahol megfelelő megoldások hiányában eddig nem alkalmaztak hasonlóan hatékonyhangatompítási berendezéseket.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 151 000 553 Ft támogatással járul hozzá a fejlesztéshez, melynek összköltsége 249 467 589 Ft.

A konstrukció keretében támogatott projekt várhatóan 2023. második felében befejeződik.

2